2023 Zarándoklat Makkosmáriára – beszámoló

A Diósdi Római Katolikus Plébánia gyalogos zarándoklatot szervezett a Budakeszi-Makkosmária búcsújáró kegyhelyre.

Aki rohan, azt az idő szorítja, aki zarándokol, azt az idő tágítja. Aki menekül, önmaga elől fut, aki zarándokol, önmaga felé tart. Aki menetel, másokhoz igazodik, aki zarándokol, saját ritmusára jár. Aki túrázik, teljesít, aki zarándokol, teljessé lesz. Aki kirándul, kikapcsolódik, aki zarándokol, bekapcsolódik. Aki sétál, nézelődik, aki zarándokol, befelé figyel. Aki bóklászik, céltalan, aki zarándokol, célra talál. Aki zarándokol, úton van. Aki zarándokol, jó úton van. /Zarándokok kiskátéja/

Szeptember 30-án plébániánk gyalogos zarándoklatot hirdetett Budakeszi-Makkosmária búcsújáró kegyhelyre. A zarándoklat ötletét Oderszky László, a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke vetette fel az egyházközség képviselőtestületénél, azzal a szándékkal, hogy ezzel egy régi diósdi hagyomány éledjen újra.

Szombat reggel 45-en indultak a diósdi Szent Gellért-templom elől Papp László atya útindító áldásával. A zarándokcsapat a Tétényi-fennsíkon, Törökbálinton és Budaörsön keresztül érkezett meg Makkosmáriára. Idősek és fiatalok imádságos lélekkel tették meg a 15 km-es zarándokutat, a zarándokkeresztet mindvégig maguk előtt tartva. A budakeszi erdőben kisgyermekes résztvevők is csatlakoztak a csoporthoz, hogy aztán együtt érkezzenek meg a Makkosi-réten lévő Angyalok királynéja-kegytemplomhoz. A zarándokokat Filó Kristóf budakeszi plébános, Diósd egykori plébánosa fogadta: Kristóf atya a kegyhely történetéről tartott előadást, majd a zarándoklat záró szentmiséjét mutatta be. Évről évre érkeznek zarándokok szerte az országból és távolabbról is Makkosmáriára, a „Fogolykiváltó” Szűzanya kegyhelyére, hogy Fogolykiváltó Boldogasszonyhoz fohászkodva gyógyulást, a káros szenvedélyek rabságából szabadulást kérjenek maguknak vagy családtagjaiknak. Erre a szándékra ajánlotta a Diósdi Szent Gellért Plébánia is szeptember 30-i zarándoklatát.

Hálát adunk Istennek ezért az áldott és szép zarándokútért, hogy ilyen sokan eljöttek és együtt imádkozhattunk.